• Finančná gramotnosť 1. trieda

          • Učiteľka vzbudila záujem s motívom „V obchode“ a rátaním do 10 po 1 EUR, ktoré deti usporiadavali do peňaženky a tú si vopred vyrobili. V úvode deti spoznávali číslice,  nakupovali a kŕmili prasiatko. V námetovej hre na obchod deti preukázali vzťah k platidlám, poznávali ich využitie a prakticky si overovali ich hodnotu. Svoje poznatky a vedomosti si overovali prostredníctvom pracovného listu, ktorý v závere zhodnotili medzi sebou. Presunuli sa k interaktívnej tabuli a tam sa inšpirovali programom o Delfíkovi Proxíkovi, ktorý ukázal deťom, aká športová výbava sa dá kúpiť za eurá.

          • Finančná gramotnosť 2. trieda

          • Učiteľka naviazala na pútavý príbeh, ktorý si deti predtým vypočuli o „Eurokráľovstve“. Deti sa oboznamovali vizuálne s číslicami a symbolmi na minciach a bankovkách, z rôznych kútov sveta a chápali ich hodnotu. Úlohou detí bolo usporiadať  a roztriediť reálne mince podľa vzoru a priradiť podľa symbolu k jednotlivým štátom za pomoci lupy. Úlohou detí bolo skladaním vytvoriť novotvar (peňaženku). Na záver prebehla diskusia o spôsoboch a možnostiach zarábania peňazí. Deti dostali za domácu úlohu premýšľať s rodičmi, ako by správne investovali peniaze.

          • Finančná gramotnosť 1. trieda

          • Cieľom aktivity bolo podporiť rozvoj finančnej gramotnosti detí. Pre dve skupiny objektov určovali, kde je viac a kde je menej podľa zisteného počtu v skupinách (mince). V úvode deti určili, v ktorej pokladničke – prasiatku je viac mincí (podľa hmotnosti – odhad). V polkruhu na koberci deti dostali papierové platidlá, pridávali ich a odoberali podľa inštrukcii. Pri tabuli sa deti oboznamovali vizuálne s číslicami na minciach a bankovkách a chápali ich hodnotu, prostredníctvom zalaminovaných obrázkov opisovali aký majú tvar, farbu. Zároveň si overovali získané informácie na pracovnom liste.

          • Finančná gramotnosť 2. trieda

          • Deti sa oboznámili s konceptom peňazí ako platidla v spoločnosti na elementárnej úrovni. Učiteľka vzbudila u detí záujem s príbehom o Jožkovi Pletkovi. Deti prednášali dej a dramatizovali. Deťom učiteľka vysvetlila význam šetrenia, ukázala prasiatko a spoločne si zaspievali pieseň: „Dziny, dziny“. Neskôr sa deti presunuli k stolíkom, rozdelili sa do skupín a ich úlohou bolo pozorovať rozdielnosť bankoviek pod lupou a usporiadať podľa veľkosti určeného rozmeru 3 – 4 predmety v obore do 10. Neskôr v priestore deti rozdeľovali do skupín bankovky podľa predlohy. Na interaktívnej tabuli deti poznávali a určovali rozdiely v symboloch a znakoch jednotlivých mincí. Rozhovorom sa deti dotkli témy, ako sa zarábali mince v minulosti, remeselníctvom (koškári, hrnčiari, košikári) a spoločne diskutovali o tom, akým spôsobom vieme platidlá získať dnes. Na záver sa presunuli deti do priestoru, kde sa zahrali hudobno pohybovú hru „Šijeme vrecia“.

          • Finančná gramotnosť 4. trieda

          • Finančnú gramotnosť rozvíjame už u detí predškolského veku. Deti poznávajú mince i bankovky. Preto je nevyhnutné primeraným a pútavým spôsobom sprostredkovať informácie o ich poslaní, význame, funkcii, pôvode, vzhľade, spôsobe získavania a pod.

          • Zimné športy

          • Tento rok sme sa zamerali aj na olympijské hry v Pekingu a naše práce k téme zimné športy smerovali k disciplínam ako krasokorčuľovanie, skoky na lyžiach či iné. S deťmi sme si porozprávali čo znamenajú olympijské kruhy, aké disciplíny sú v nich zaradené a či poznajú nejakého slovenského športovca. Samozrejme všetci poznali Petru Vlhovú, ktorá nás reprezentovala v zjazde na lyžiach a vyhrala.

          • Zábavné experimenty

          • BALÓN - Pokus s balónom, ktorý nepraskne - Úlohou detí bolo vytvoriť predpoklad o tom, či: 1) Nafúknutý balón bez vody nad sviečkou praskne/nepraskne, 2) Nafúknutý balón s vodou nad sviečkou praskne/nepraskne. Experiment si deti overili a zaznačili do záznamového hárku. O tom, že balón nad ohňom nepraskol, sa postarala voda v ňom. Voda absorbuje všetku teplotu od sviečky a tým sa balón neporušil. Navyše sme sa pri tom spolu výborne zabavili. 

            TAJNÁ KRESBA S MLIEKOM - deti nakreslili s mliekom kresbu a nechali úplne zaschnúť. Papier sme prežehlili žehličkou. Tajná kresba sa nám postupne odkryla. Je to veľká sranda.

          • Karneval

          • Karneval je západné kresťanské sviatočné obdobie, ktoré sa koná pred  obdobím Veľkého pôstu. Hlavné udalosti sa zvyčajne vyskytujú vo februári alebo začiatkom marca.

            Aj  v našej škôlke si každá trieda spravila svoj karneval plný zábavy, tvorenia, či tanca. Veď pozrite na fotky, tie hovoria za všetko, že vaše deti si KARNEVAL aj s pani učiteľkami užili.

          • Vtáky v zime

          • Zima vbehla za vrátka, vyplašila vtáčatká. Sneh sa sype, vietor hudie, čo len s nami teraz bude? Nezhyniete, moji malí, kŕmidlo sme na strom dali.

            Ani my sme s deťmi nezaháľali a tvorili na tému vtáky v zime. Porozprávali sme sa o starostlivosti o nich. S deťmi sme sa dohodli, že pre vtáčiky pripravíme pohostenie, aby sme im uľahčili život medzi nami. Na prípravu zdravého koláčika sme potrebovali rozpustenú masť, vtáči zob, oriešky a semienka. Všetko sme spolu zmiešali a opatrne naliali do silikónovej formy na muffiny. Hotové sme uložili do chladničky a na druhý deň nás čakalo príjemné prekvapenie v podobe zdravej pochúťky. Koláčiky sme zaniesli vtáčikom do búdky na náš dvor. 

             

          • Čas darčekov

          • A predsa sme poslúchali ... Deti neskrývali radosť, zažiarili im očká, keď si našli darčeky pod vianočným stromčekom.

          • Prianie

          •  

            Nech vianočný čas prinesie do Vášho domova

            rodinnú pohodu a štedrosť.

            Nech naplní Vaše srdcia pokojom a láskou a

            do nového roka nech vykročíte úspešne a s radosťou.

             

            Veselé Vianoce a šťastný nový rok 2022

            Vám želá

             

            kolektív MŠ Letná

             

            Prevádzka MŠ Letná obnovená v pondelok, dňa 10.01.2022.

             

          • Sviatok svätej Lucie

          • Sviatok svätej Lucie, ktorý pripadá práve na 13. decembra, v minulosti sprevádzali bohaté tradície, ktoré sa však dnes už vytrácajú. Dievčatá boli večer na Luciu poobliekané celé v bielom a vyháňali z domu zlo tým, že vymetali kúty pierkom alebo metličkou. Tváre mali zaprášené múkou, na niektorých miestach aj sadzami. Nám túto milú tradíciu, ktorá pretrvala dodnes, pripomenuli naše dievčatá -  predškoláčky.

             

          • Snehuliak

          • Hneď, ako napadol prvý sneh, začali sme sa rozhliadať, kde postavíme snehuliaka. Nezabudli sme ani na robenie anjelikov do snehu a vytiahli sme boby. Takéto zimné zábavky sú v Bratislave čoraz viac výnimočné a preto si ich naplno užívame.

          • Mikuláš

          • Za zvukov zvončekov k nám zavítal Mikuláš, spolu s anjelom a čertom. Len čo sa objavil, napätie opadlo a zazneli krásne pesničky a básničky. Mikuláš nás potešil bohatou nádielkou. Ďakujeme.

          • Prípravy na Vianoce s úsmevom a v pohode

          • Najlepším spôsobom, ako sa pripraviť na láskyplné a požehnané Vianoce. Nalaďme sa na vianočnú atmosféru. Veď taká oslava by mala byť spojená aj s krásnou výzdobou. Vyzdobiť a upratať je potrebné nielen v dome, ale predovšetkým v svojom srdci. Advent je úžasnou príležitosťou.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Už druhý rok sa naša materská škola zapojila do nádherného projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok", kde prinášame kúsok Vianoc do seniorských domovov. Aj tento rok sme potešili babičky , či deduškov krabicami plnými lásky. Deti z prvej triedy spolu s pani učiteľkou Majkou napísali list. Veríme, že aj v tomto ťažkom období si trošku spríjemníme príchod Vianoc.

          • Anglický jazyk - krúžok

          • Jazyková škola Prima s dlhoročnou tradíciou v našej materskej škole, ponúka krúžok anglického jazyka. Hravou formou sa deti oboznamujú s jazykom, priateľským a profesionálnym prístupom skúsených lektorov. Využívajú pracovné zošity schválené MŠVVaŠ. Prikladáme učebný plán.

          • Nemecký jazyk - krúžok

          • Projekt BIG – Tipps je voľným pokračovaním v rámci projektu Kooperácie v oblasti vzdelávania Slovensko – Rakúsko (BIG SK-AT), ktorý je finančne podporovaný z európskeho programu INTERREG V-A Slovensko – Rakúsko prostredníctvom prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR).

            Spoločný cezhraničný vzdelávací program pre materské školy vychádza z najnovších poznatkov v oblasti jazykového vzdelávania.

            Program je vypracovaný v troch moduloch. Na základe regionálnych potrieb a cieľov sme zvolili modul  s názvom Rôznorodosť – „Jazyk ako zážitok“- je zameraný na získavanie jazykových skúseností v reálnych komunikačných situáciách. Prepája oblasti rozvoja detí – osobnostnú, vedomostnú a jazykovú, pričom hlavný dôraz sa kladie na podporu materinského jazyka a výučbu jazyka suseda, resp. cudzieho jazyka v kontexte viacjazyčnosti. Všetky modely vychádzajú zo zážitkovej pedagogiky a zapojenia jazykového vzdelávania do každodenných situácií. Deti si jednotlivé verbálne pojmy vytvárajú a osvojujú prostredníctvom konkrétneho zážitku.

             

          • Zbierame použité batérie so Šmudlom

          • Dňa 9.11. k nám prišli z organizácie Daphne, aby našim deťom porozprávali o triedení odpadu hravou formou - pomoc zvieratkám.

            V marci 2017 odštartovala SEWA v spolupráci s neziskovou organizáciou DAPHNE úspešný projekt „Zbierame použité batérie so Šmudlom“. Jeho cieľom je hravou a zážitkovou formou vzdelávať deti predškolského veku v oblasti správneho triedenia odpadov.

            O čom je projekt „Zbierame použité batérie so Šmudlom“?Cieľom projektu je vzdelávať deti v oblasti správneho triedenia odpadov, so zreteľom na použité batérie a viesť ich k správnym návykom pri nakladaní s komunálnymi odpadmi (z domácnosti).

            5 príloh